Οι περισσότεροι από εμάς έχουν υποφέρει από την εφίδρωση και την κακοσμία των ποδιών από καιρό σε καιρό, για μερικούς ανθρώπους όμως τα ιδρωμένα πόδια είναι ένα επίμονο πρόβλημα το οποίο κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα.

Το πρόβλημα των ιδρωμένων ποδιών είναι γνωστό και ως υπερίδρωση ή υπερβολική εφίδρωση, το οποίο έχει να κάνει με το πώς λειτουργούν οι ιδρωτοποιοί αδένες στα πόδια. Τα πόδια έχουν 250 χιλιάδες ιδρωτοποιούς αδένες και τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο από άλλα μέρη του σώματος . Με καθημερινή φροντίδα και υγιεινή των ποδιών, όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από την ενόχληση που μπορεί να προκαλέσουν τα ιδρωμένα πόδια.

Γιατί τα πόδια ιδρώνουν περισσότερο από άλλα μέρη του σώματος;

Υπάρχουν περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες στα πόδια ανά ίντσα παρά οπουδήποτε αλλού στο σώμα και η λειτουργία τους είναι να κρατούν ενυδατωμένο το δέρμα, ώστε να παραμένει εύκαμπτο. Οι αδένες εκκρίνουν ιδρώτα συνεχώς και όχι μόνο εξαιτίας της θερμοκρασίας ή της άσκησης.

Τι μπορεί να προκαλέσει υπερίδρωση των ποδιών;

Η υπερίδρωση των ποδιών μπορεί να προκληθεί από στρες στο πόδι. Αυτό μπορεί να γίνει όταν τα πόδια βρίσκονται υπό πίεση ή είναι κουρασμένα (π.χ. όταν στέκεστε όλη μέρα).

Ο ζεστός καιρός μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, παρόλο που τα ιδρωμένα πόδια είναι πρόβλημα τόσο το καλοκαίρι, όσο και το χειμώνα. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι, επίσης, και κληρονομικό.

Στις νεαρές ηλικίες, η υπερίδρωση πιθανώς να προκαλείται από υπερ-ενεργούς ιδρωτοποιούς αδένες λόγω εναλλαγών στα επίπεδα ορμονών στο σώμα. Οι αδένες στις πατούσες και στις παλάμες επηρεάζονται από το συναίσθημα, γι’ αυτό και το ψυχολογικό ή το συναισθηματικό στρες είναι μια συχνή αιτία υπερίδρωσης.

Τι ρόλο παίζουν τα παπούτσια στην υπερβολική εφίδρωση;

Η σωστή επιλογή υποδημάτων και κάλτσων είναι απαραίτητη. Τα παπούτσια που έχουν σωστή εφαρμογή στο πόδι και είναι κατασκευασμένα από δέρμα το οποίο επιτρέπει στο πόδι να αναπνεύσει είναι η καλύτερη επιλογή.

Ο ιδρώτας απορροφάται από το υλικό των παπουτσιών και γι’ αυτό πρέπει να φοράτε διαφορετικό ζευγάρι κάθε μέρα, ώστε να αφήνετε το άλλο ζευγάρι να στεγνώσει και να αεριστεί προτού φορεθεί ξανά.

Η χρήση κάλτσων από μαλλί ή βαμβάκι βοηθά στο να απορροφάται η υγρασία των ποδιών. Χρειάζεται να αλλάζετε τις κάλτσες σας τουλάχιστον καθημερινά ή πιο συχνά αν το πρόβλημα της υπερίδρωσης είναι μεγάλο.

Πώς αποφεύγω την κακοσμία;

Ακόμα ένα πρόβλημα με τα ιδρωμένα πόδια είναι η κακοσμία που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια στο δέρμα, τα οποία αντιδρούν με τον ιδρώτα και απελευθερώνουν μια δυσάρεστη μυρωδιά. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την σωστή και προσεκτική υγιεινή των ποδιών, όπως:

  1. Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με αντιβακτηριδιακό σαπούνι
  2. Αλλάζετε τις κάλτσες σας μία ή περισσότερες φορές την ημέρα
  3. Χρησιμοποιήστε ειδικό αντιμυκητιασικό σπρέι για τα πόδια και τα παπούτσια σας για πρόληψη δημιουργίας μυκητιασικής μόλυνσης
  4. Στεγνώνετε επιμελώς τα πόδια σας μετά το μπάνιο και αν δεν υπάρχουν πληγές στο δέρμα, χρησιμοποιήστε οινόπνευμα (σπίρτο) για να εξαλείψετε την περιττή υγρασία

Cyprus Association of Registered Podiatrists - Blog, Sweaty Feet

Αφήστε Ένα Σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.