Τι είναι η μεταταρσαλγία;

Μεταταρσαλγία είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πόνο στο πόδι, στο κάτω μέρος του πέλματος και ακριβώς πριν τα δάκτυλα, στις κεφαλές των μεταταρσίων.

Cyprus Association of Registered Podiatrists - Blog, Metatarsalgia

Ποιά είναι τα συμπτώματα της μεταταρσαλγίας;

Η μεταταρσαλγία είναι ο πόνος στην περιοχή πίσω από τα δάκτυλα και μπορεί να χαρακτηρισθεί από τους πάσχοντες ως βαθύς και σταθερός, οξύς και αιχμηρός και με αίσθημα καψίματος. Η μεταταρσαλγία δεν είναι η ίδια μία πάθηση, αλλά το σύμπτωμα πόνου.

Ο πόνος αυτός ξεκινά συνήθως σιγά σιγά, και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είναι χειρότερος όταν στέκεστε, περπατάτε ή είστε ξυπόλητοι σε σκληρή επιφάνεια, και να βελτιώνεται με τη ξεκούραση.

Τι προκαλεί τη μεταταρσαλγία;

Τα μετατάρσια είναι τα μακρόστενα οστά που βρίσκονται στα πόδια. Κάθε πόδι έχει πέντε μετατάρσια, από τα οποία το πρώτο είναι πιο κοντό και χοντρό οστό και τα υπόλοιπα τέσσερα που είναι περίπου ίδια στο μέγεθος.

Όταν περπατάμε, τρέχουμε ή ασκούμαστε, το βάρος του σώματός μας μεταφέρεται σε αυτά τα οστά.

Οι κύριες αιτίες πρόκλησης της μεταταρσαλγίας είναι:

  • Έντονη άθληση. Η εντατική και έντονη προπόνηση ή τρέξιμο προκαλεί συσσωρευμένη δύναμη στα οστά των μεταταρσίων.
  • Παραμορφώσεις ποδιών. Παραμορφώσεις όπως ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι), η πτώση των κεφαλών των μεταταρσίων, η γαμψοδακτυλία κ.α. συχνά ανακατανέμουν το βάρος του σώματος στην περιοχή όπου παρατηρείται ο πόνος της μεταταρσαλγίας.
  • Αυξημένο σωματικό βάρος. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος του σώματος, τόσο περισσότερη δύναμη μεταφέρεται στα πόδια μας.
  • Λανθασμένα υποδήματα, και ιδιαίτερα τα ψηλοτάκουνα, που αλλάζουν την κατανομή του βάρους στα πέλματα κι έτσι δημιουργούν αυξημένη πίεση στην περιοχή των μεταταρσίων.
  • Νεύρωμα του Μόρτον. Η διόγκωση μέρους του δεύτερου ή τρίτου πελματιαίου δακτυλικού νεύρου, που προκαλεί πόνο.

Πώς γίνεται διάγνωση της μεταταρσαλγίας;

Ο ποδολόγος σας θα σας κάνει διάφορες ερωτήσεις για το ιστορικό και την καθημερινότητά σας, καθώς και εξέταση, ώστε να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια που προκαλούν τον πόνο. Η μεταταρσαλγία, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, είναι το σύμπτωμα του πόνου σε συγκεκριμένο σημείο του ποδιού και ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Εάν το κρίνει αναγκαίο, θα παραπεμφθείτε σε ορθοπεδικό ιατρό για περαιτέρω εξέταση ή ακτινογραφίες.

Πώς θεραπεύεται η μεταταρσαλγία;

Η θεραπεία του συμπτώματος αυτού εξαρτάται από την αιτία που το προκαλεί.

Μερικοί γενικοί τρόποι αντιμετώπισης είναι:

  • Παγοθεραπεία. Εφαρμογή πάγου στη πάσχουσα περιοχή για περίπου 20 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής.
  • Θεραπεία με παυσίπονα. Απλά αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα βοηθούν επίσης στη φλεγμονή.
  • Σωστά υποδήματα. Επιλογή παπουτσιών που στηρίζουν το πέλμα.
  • Ορθοτικά πέλματα. Κατασκευή ειδικών ορθοτικών πελμάτων που βοηθούν στην ανακατανομή του βάρους μακριά από τις επώδυνες περιοχές.

Αφήστε Ένα Σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.