Τι είναι οι μυρμηγκιές (σκάθαροι);

Οι μυρμηγκιές ή σκάθαροι είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από τον ιο των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV ). Είναι ένα ακίνδυνο μεν, μεταδοτικό δε δερματικό εξόγκωμα, που εμφανίζεται συνήθως στα χέρια και στα πόδια.

Γιατί εμφανίζονται;

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Ο ιός αυτός προκαλεί τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, και ως αποτέλεσμα παρουσιάζονται καλοήθη εξογκώματα που είναι ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά και ιδιαίτερα μεταδοτικά.

Πόσο εύκολη είναι η μετάδοση τους;

Ο ιός μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών, όπως δάπεδα σε πισίνες και αποδυτήρια. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μολυσμένης πετσέτας ή παπουτσιού. Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται συνήθως όταν υπάρχει μια σχισμή στο δέρμα τη στιγμή που το άτομο μολύνεται με τον ιό HPV ή σε περιοχές όπου το δέρμα εκτίθεται σε υπερβολική υγρασία, όπως τα ιδρωμένα πόδια.

Πως αναγνωρίζω τη μυρμηγκιά στο πόδι μου;

Οι μυρμηγκιές στα πόδια μοιάζουν με κουνουπίδι και έχουν εξογκωμένη, ανώμαλη και παχιά επιφάνεια, λόγω της πίεσης που δέχεται το πέλμα. Στα πόδια είναι συχνά πιο επώδυνες λόγω της αυξημένης πίεσης κατά τη βάδιση και ορθοστασία.

Μπορεί να είναι καφέ ή γκρι με σκούρο κέντρο και μικρά, μαύρα στίγματα. Τα μαύρα στίγματα προκαλούνται από τα αγγεία που αιμορραγούν εξαιτίας τις πίεσης που δέχεται η μυρμηγκιά όταν κάποιος στέκεται ή περπατάει.

Πώς θεραπεύονται οι μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιές στα πέλματα μπορούν να γίνουν πολύ επώδυνες και επίμονες εάν δεν αντιμετωπιστούν σε αρχικό στάδιο. Όσο μεγαλύτερη η αργοπορία στην αναζήτηση θεραπείας, τόσο πιο πολύ χρόνο θα πάρει η θεραπεία τους.

Συχνά παρουσιάζονται με κάλους και αντιμετωπίζονται λάθος από μη ειδικούς επαγγελματίες ή από τους ίδιους τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα όχι μόνον την μη θεραπεία τους αλλά την εξάπλωση του ιού.

Τι μπορεί να κάνει ο ποδολόγος για τις μυρμηγκιές;

Κατ’ αρχή, ο ποδολόγος σας θα σας ρωτήσει για το ιστορικό σας και θα σας ενημερώσει για τις επιλογές που έχετε όσον αφορά τη θεραπεία των σκαθάρων στα πόδια. Αρχικά, γίνεται συνήθως αφαίρεση του κάλου που καλύπτει τις μυρμηγκιές ώστε να μειωθεί ο πόνος.

Καμία συγκεκριμένη θεραπεία δεν είναι αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματική από την άλλη, και καμία θεραπεία δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική σε όλους. Κάποιοι ασθενείς επωφελούνται από μία θεραπεία, και κάποιοι από άλλη διαφορετική.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι παράλληλα με την οποιαδήποτε θεραπεία, θα πρέπει να τηρείτε και τους βασικούς κανόνες υγιεινής των ποδιών αλλά και να αποφεύγετε συνθήκες κατά τις οποίες μπορεί να συμβεί συνεχόμενη εκ νέου μόλυνση (κοινές πισίνες κτλ).

Κάποιες από τις θεραπείες που είναι διαθέσιμες είναι:

  • Τοπικές θεραπείες με σαλικυλικό οξύ. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να γίνουν από εσάς στο σπίτι με χαμηλής περιεκτικότητας σκευάσματα σαλυκιλικού οξέως που διατίθενται από τα φαρμακεία ή από κάποιον ειδικό (ποδολόγο) με υψηλής περιεκτικότητας σκευάσματα σαλυκιλικού οξέως σε εβδομαδιαία βάση και μέχρι να εξαλειφθούν οι μυρμηγκιές.
  • Θεραπείες με ραβδία νιτρικού αργύρου (Silver Nitrate sticks). Το συστατικό αυτό είναι της κατηγορίας των καυστικών και η χρήση από κάποιον ειδικό συνιστάται προς αποφυγήν ανεπιθύμητων παρενεργειών. Η θεραπεία γίνεται επί εβδομαδιαίας βάσης και είναι λιγότερο επώδυνη, άρα συνιστάται σε ανήλικους. Ο ποδολόγος σας θα σας ενημερώσει για τη διάρκεια της θεραπείας αυτής ανάλογα με τα αποτελέσματά της.
  • Κρυοθεραπεία. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει ψύξη της μυρμηγκιάς με υγρό άζωτο και διεξάγεται από κάποιον ειδικό. Είναι αρκετά επώδυνη και γι’ αυτό δε συνιστάται σε ανήλικους.Η θεραπεία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι να εξαφανιστούν οι μυρμηγκιές. Υπάρχουν παρασκευάσματα κρυοθεραπείας στα φαρμακεία για οικιακή χρήση τα οποία είναι και λιγότερο επώδυνα, αλλά και λιγότερο αποτελεσματικά.
  • Θεραπεία με λέιζερ. Αυτή η θεραπεία στοχεύει στο να κάψει και να καταστρέψει τον ιστό της μυρμηγκιάς και γίνεται συνήθως υπό αναισθησία. Η συγκεκριμένη θεραπεία γίνεται όταν οι μυρμηγκιές είναι μεγάλου μεγέθους και διεσπαρμένες. Δημιουργείται μία πληγή στη θέση της μυρμηγιάς, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο ή και να μολυνθεί. Θεραπεία με λέιζερ γίνεται μόνο από ειδικούς που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για χρήση θεραπευτικού λέιζερ.
  • Χειρουργική αφαίρεση μυρμηγκιάς. Η μέθοδος αυτή είναι από τις τελευταίες συνήθως επιλογές και όταν καμία άλλη θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική. Γίνεται από τον δερματολόγο ή τον γενικό χειρουργό. Είναι επώδυνη θεραπεία λόγω της πληγής που προκαλεί και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης στην πληγή αυτή.

Ο ποδολόγος σας θα συζητήσει τις πιο σωστές επιλογές θεραπείας βάση του βαθμού της μόλυνσης από τις μυρμηγκιές και κατόπιν συνεννόησης με εσάς θα προγραμματιστεί το κατάλληλο πλάνο θεραπείας.

Πολλές φορές απαιτούνται αρκετές συνεδρίες θεραπείας για την εξάλειψη του προβλήματος. Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και αριθμό των μυρμηγκιών και πολλές φορές ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερες από μία θεραπείες μέχρι να δείτε κάποιο αποτέλεσμα. Καμιά θεραπεία δεν εγγυάται εξολόθρευση του ιού ή το ότι η μόλυνση δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Χρειάζεται πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες που σας δίνει ο ποδολόγος ή ο θεράπων ιατρός σας.

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο από τον ποδολόγο σας και εάν δεν έχουν αποτέλεσμα οι συντηρητικές θεραπείες, θα παραπεμφθείτε σε δερματολόγο ή γενικό χειρούργο ώστε να συζητήσετε τις χειρουργικές σας επιλογές και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο προβλήματος του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Αφήστε Ένα Σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.