Τί είναι Οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, αλλά πιο συχνά παρατηρείται στις αρθρώσεις που δέχονται τη μεγαλύτερη φόρτιση, όπως στα πόδια και το ισχίο.

Ο αρθρικός χόνδρος (το «τραγανό») είναι ο ιστός που καλύπτει το άκρο του οστού σε κάθε άρθρωση. Ο φυσιολογικός χόνδρος είναι λείος και η λειτουργία του είναι να περιορίζει την τριβή μεταξύ των οστών, απορροφώντας τους κραδασμούς.

Η πάθηση παρατηρείται κυρίως σε ηλικίες των 60 και άνω χρόνων, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε νεότερα άτομα. Η αρθρίτιδα αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας και χρόνιου πόνου σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της οστεοαρθρίτιδας;

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί την εξασθένηση του αρθρικού χόνδρου («τραγανού»), ο οποίος σταδιακά χάνει την ελαστικότητα και την απορροφητικότητά του. Το «τραγανό», τότε, χάνει και την ιδιότητά του να μειώνει την τριβή κι έτσι όλες οι δυνάμεις μεταφέρονται στους τένοντες και τους συνδέσμους τις άρθρωσης, οι οποίοι στους πλείστους ανθρώπους δεν είναι αρκετά δυνατοί για να δεχτούν επιπλέον φόρτιση και ως αποτέλεσμα φλεγμαίνουν προκαλώντας πόνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;

Η εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας είναι χαρακτηριστικά αργή και μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια αρκετών ετών ή δεκαετιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ασθενής μπορεί να γίνει όλο και λιγότερο ενεργός και επομένως περισσότερο επιρρεπής σε νοσηρότητες που σχετίζονται με την μείωση της φυσικής δραστηριότητας (συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αύξησης βάρους).

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνουν και τα ακόλουθα:

 1. Βαθύς πόνος στις αρθρώσεις, ο οποίος επιδεινώνεται με την εκτεταμένη χρήση (κύριο σύμπτωμα της νόσου)
 2. Μειωμένο εύρος της κίνησης και τριγμός (τρίξιμο) της άρθρωσης
 3. Δυσκαμψία κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης και ορισμένες φορές πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά

Πώς θεραπεύεται η οστεοαρθρίτιδα;

Ο στόχος στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας είναι η ανακούφιση του πόνου και η βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης. Ιδανικά, οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν ένα συνδυασμό μη φαρμακολογικής και φαρμακολογικής θεραπείας.

Οι μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι και οι πιο σημαντικές στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 1. Εκπαίδευση των ασθενών
 2. Απώλεια βάρους
 3. Άσκηση
 4. Φυσικοθεραπεία
 5. Εκφόρτωση του βάρους σε πάσχουσες αρθρώσεις

Στην οστεοαρθρίτιδα οι φαρμακολογικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 1. Τοπικές κρέμες αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 2. Παυσίπονα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη χάπια
 3. Θειική γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη (βιταμίνη ενδυνάμωσης του χόνδρου)
 4. Εγχύσεις κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού γύρω από την άρθρωση

Αρχικά, ο πόνος μπορεί να ανακουφίζεται με την ανάπαυση και μπορεί να ανταποκριθεί στα απλά αναλγητικά. Ωστόσο, οι αρθρώσεις μπορεί να γίνουν ασταθείς καθώς η οστεοαρθρίτιδα εξελίσσεται. Ως εκ τούτου, ο πόνος μπορεί να γίνει εμφανής ακόμη και κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης.

Η παραπομπή σε έναν ορθοπεδικό χειρούργο μπορεί να καταστεί απαραίτητη αν η οστεοαρθρίτιδα αδυνατεί να ανταποκριθεί σε ήπια διαχείριση. Χειρουργικές επεμβάσεις για την οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνουν αρθροσκόπηση, οστεοτομία και αρθροπλαστική.

Τι μπορεί να κάνει ένας ποδολόγος για την οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα χρειάζεται να αντιμετωπισθεί από την αρχή. Οι ασθενείς πρέπει να επιλέγουν σωστά παπούτσια που μειώνουν τους κραδασμούς και δεν επιβαρύνουν επιπλέον τις αρθρώσεις. Εάν ο ποδολόγος σας το θεωρήσει αναγκαίο, τότε θα σας παρέχει ορθοτικά πέλματα για να επιτευχθεί καλύτερη κίνηση της άρθρωσης και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου, αλλά και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της άρθρωσης.

Αφήστε Ένα Σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.