Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα και πώς δημιουργείται;

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση, η οποία προσβάλλει τις αρθρώσεις. Δημιουργείται από τον σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού οξέως μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή. Ο όρος «ποδάγρα» αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου η νόσος αυτή προσβάλλει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας;

Ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα και ξαφνικά, μέσα σε μια νύχτα. Συνήθως παρατηρείται έντονο κοκκίνισμα και πρήξιμο στην άρθρωση, η οποία γίνεται και εξαιρετικά επώδυνη ακόμη και με το παραμικρό άγγιγμα. Το είδος της αρθρίτιδας αυτής προσβάλλει συνήθως μία άρθρωση κάθε φορά και πολύ συχνά αυτή η άρθρωση είναι το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Ποια είναι τα αίτια της ουρικής αρθρίτιδας;

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση του ουρικού οξέος στο αίμα όταν τα νεφρά δεν το αποβάλουν αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, όπως:

  1. Ιατρικό ιστορικό – Η ουρική αρθρίτιδα παρατηρείται συχνότερα στα ηλικιωμένα άτομα που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα ή και έχουν νεφροπάθεια.
  2. Φύλο και ηλικία – Άνδρες ηλικιών μεταξύ 40 και 50 είναι τρεις με τέσσερις φορές πιο πιθανό να προσβληθούν από τη νόσο.
  3. Βάρος – Παχυσαρκία και υπερφαγία.
  4. Κληρονομικότητα – Οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
  5. Διατροφή – Λήψη υπερβολικής ποσότητας τροφών πλούσιων σε πουρίνες (π.χ. ρέγγες, τόνος, αντζούγιες, συκώτι και γλυκάδια, ζαχαρούχα ποτά).
  6. Αλκοόλ – Υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματώδων ποτών και ειδικά μπύρας.

Cyprus Association of Registered Podiatrists - Blog, Gouty Arthritis

Πώς γίνεται η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας;

Κάποιες φορές, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθεί, διότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή και η ίδια η νόσος συχνά μιμείται άλλες νόσους. Εκτός από τις ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα, τη διατροφή και το ιστορικό σας, οι παρακάτω εξετάσεις ίσως χρειαστούν για να διαγνώσουν ή να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ουρικής αρθρίτιδας:

  1. Εξέταση αρθρικού υγρού που αντλείται από την πάσχουσα άρθρωση. Μικροσκοπική εξέταση του αρθρικού υγρού ίσως αποκαλύψει κρυστάλλους ουρικού οξέος.
  2. Εξέταση αίματος ή και ούρων, η οποία μετράει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα και τα ούρα σας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ουρική αρθρίτιδα;

Εάν έχετε διαγνωστεί με ουρική αρθρίτιδα, η θεραπεία σας θα έχει ως πρώτιστο στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συχνά χρησιμοποιούνται τα παρακάτω φάρμακα:

  1. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ): Είδος παυσίπονων που συνήθως συνιστώνται ως αρχική θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα. Μειώνουν τα επίπεδα του πόνου και της φλεγμονής.
  2. Κολχικίνη: Εναλλακτικό προϊόν για όσους δεν ανέχονται τα ΜΣΑΦ.
  3. Κορτικοστεροειδή: Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για θεραπεία σε σοβαρές περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας (χάπια ή ενέσιμα) σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται ή δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν ΜΣΑΦ ή κολχικίνη

Τί μπορώ να κάνω για να αποφύγω άλλο επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πρόληψης της ουρικής αρθρίτιδας, όπως:

  1. Φαρμακευτική αγωγή (π.χ. Αλλοπουρινόλη) από τον ιατρό σας.
  2. Σωστή διατροφή που δεν υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες ποσότητες τροφών με πουρίνες (π.χ. ρέγγες, τόνος, αντζούγιες, συκώτι και γλυκάδια, ζαχαρούχα ποτά).
  3. Απώλεια βάρους και αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.

Σημείωση: Η ψευδοουρική αρθρίτιδα συχνά συγχέεται με την ουρική αρθρίτιδα επειδή προκαλεί παρόμοια συμπτώματα. Είναι μια ξεχωριστή πάθηση από την ουρική αρθρίτιδα και μπορεί να χρειάζεται διαφορετική θεραπευτική αγωγή.

Αφήστε Ένα Σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.