Τί είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ);

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή των αρθρώσεων, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου επιτίθεται εναντίον των ιστών του ιδίου του οργανισμού (αυτοάνοση ασθένεια). Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι και η πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

Cyprus Association of Registered Podiatrists - Blog, Rheumatoid Arthritis

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Τα συμπτώματα της ΡΑ ποικίλουν από άτομο σε άτομο και μπορούν να αλλάξουν από μέρα σε μέρα. Συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι, μεταξύ άλλων:

  1. Πόνος στις αρθρώσεις
  2. Γενική κόπωση
  3. Φούσκωμα, κοκκινίλα και θερμότητα στις αρθρώσεις
  4. Μείωση του εύρους της κίνησης των αρθρώσεων
  5. Πρωινή δυσκαμψία, και γενική δυσκαμψία αρθρώσεων

Η πρώιμη ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως τις μικρότερες αρθρώσεις πρώτα – ιδιαίτερα τις αρθρώσεις των δαχτύλων στα χέρια και στα πόδια. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα συχνά εξαπλώνονται στους καρπούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους, τους αγκώνες, τα ισχία και τους ώμους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα εμφανίζονται στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος, κάνοντας την ΡΑ συμμετρική και διαχωρίζοντάς την από την οστεοαρθρίτιδα.

Η ασθένεια αυτή είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες, αλλά οι άνδρες τείνουν να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Συμβαίνει συνήθως στη μέση ηλικία, αλλά τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι μπορούν επίσης να παρουσιάσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μερικές φορές τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι τόσο ξεκάθαρα και χρειάζεται να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να διαγνωσθεί με σιγουριά η πάθηση.

Τι προκαλεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Αν και τα ακριβή αίτια εμφάνισης της ΡΑ δεν είναι γνωστά, οι έρευνες των τελευταίων χρόνων καταδεικνύουν ότι η εμφάνισή της οφείλεται στην αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων: γενετικών, περιβαλλοντικών και ορμονικών.

Μερικές θεωρίες υποδεικνύουν ότι ένας ιός ή κάποια βακτήρια μπορούν να τροποποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας το με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτεθεί στις αρθρώσεις. Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Δεν είναι ακριβώς γνωστός ο ρόλος της γενετικής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν ένα γενετικό ή κληρονομικό παράγοντα που αυξάνει τις πιθανότητες τους για ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βασίζεται σε ένα συνδυασμό συμπτωμάτων και αποτελεσμάτων εξετάσεων, όπως:

  • Την θέση και την συμμετρία των επώδυνων αρθρώσεων, ειδικά στα χέρια
  • Την πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων
  • Εξογκώματα και οζίδια κάτω από το δέρμα (ρευματοειδή οζίδια)
  • Αναλύσεις αίματος.

Τα περισσότερα – αν και όχι όλα – τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχουν το αντίσωμα του ρευματοειδή παράγοντα (RF) στο αίμα τους.

Ποιά είναι η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Το είδος της θεραπείας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φαρμακευτική αγωγή, ανάπαυση και άσκηση, καθώς και χειρουργική επέμβαση για διόρθωση τυχόν βλαβών στην άρθρωση.

Αν και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή αλλά και με συχνή άσκηση μπορεί να μειωθεί η φλεγμονή στις αρθρώσεις σας, προκειμένου να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να αποτραπεί ή να επιβραδυνθεί η αρθρική βλάβη.

Πότε τα άτομα με ΡΑ πρέπει να δουν ένα ποδολόγο;

Ένας ποδολόγος μπορεί να σας βοηθήσει με διάφορα προβλήματα, όπως:

  1. Φροντίδα των ποδιών: προβλήματα των νυχιών, θεραπεία κάλων και παροχή συμβουλών σχετικά με τη γενική φροντίδα των ποδιών.
  2. Λειτουργική αξιολόγηση των κάτω άκρων (βάδισμα και αρθρώσεις) και παροχή ορθοτικών πελμάτων. Οι συσκευές αυτές παρέχουν απορρόφηση των κραδασμών / προστασία των ευαίσθητων περιοχών του ποδιού ώστε να διευκολυνθεί η βελτίωση της λειτουργίας των ποδιών και η κινητικότητα.
  3. Αξιολόγηση υποδημάτων. Ο ποδολόγος μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα κατάλληλα υποδήματα αν η δυσμορφία του ποδιού σας απαιτεί ιδιαίτερες προσαρμογές.
  4. Εξέταση του δέρματος για να καθορίσει οποιαδήποτε βλάβη των μαλακών ιστών, λόγω της υψηλής πίεσης / παραμόρφωσης / χαμηλής βιωσιμότητα των ιστών αλλά και διαχείριση των πληγών (π .χ. έλκη) που μπορεί να παρουσιαστούν στα πόδια.
  5. Αγγειακή αξιολόγηση (κυκλοφορία αίματος)
  6. Νευρολογική αξιολόγηση

Αφήστε Ένα Σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.