Πώς δημιουργούνται οι φουσκάλες;

Οι φουσκάλες είναι αίτια υπερβολικής ή συχνής τριβής του ποδιού με το παπούτσι. Ο λόγος της τριβής είναι είτε λόγω της ακανόνιστης βάδισης ή λόγω του λανθασμένου παπουτσιού. Φουσκάλες μπορούν όπως επίσης να δημιουργηθούν λόγω δυσμορφίας του άκρου ποδός. Ένα σύνηθες παράδειγμα είναι δημιουργία φουσκάλας σε περιοχές όπως το κότσι στο μεγάλο δάκτυλο. Το δέρμα έπειτα της τριβής παράγει υγρό για να δημιουργήσει με αυτό τον τρόπο ένα στρώμα επιφάνειας και να θεραπεύσει το τραύμα που προέκυψε. Η φουσκάλα είναι επώδυνη αλλά και ενοχλητική, με αίσθημα καψίματος στον πάσχοντα.

Τί μπορώ να κάνω για να αποφύγω τις φουσκάλες;

 1. Διατηρείτε καθαρά και στεγνά τα πόδια σας, φοράτε σανδάλια ή άνετα κλειστά παπούτσια στο σωστό νούμερο.
 2. Φοράτε άνετα παπούτσια όταν θα περπατήσετε παρατεταμένη ώρα. Προτιμήστε αθλητικά και αποφύγετε τη χρήση καινούριων υποδημάτων σε περιπτώσεις στις οποίες ξέρετε ότι θα σταθείτε ή θα περπατήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 3. Φοράτε χοντρές κάλτσες σε αθλητικό παπούτσι. Φοράτε την κάλτσα μέσα-έξω για άνεση.
 4. Διατηρήστε τα νύχια των ποδιών σε άνετο μήκος. .
 5. Αν το πόδι σας ιδρώνει εύκολα, συμβουλευτείτε τον ποδολόγο σας.
 6. Ελέγχετε καθημερινά το εσωτερικό του παπουτσιού σας. Αφαιρέστε τυχόν ακαθαρσίες ή πετραδάκια.
 7. Βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα του παπουτσιού σας δεν είναι διπλωμένη.
 8. Αν είστε αθλητής:
  • Διαλέξτε σωστό παπούτσι. Επιλέξτε ένα νούμερο πιο μεγάλο από το μέγεθος του ποδιού σας.
  • Φοράτε διπλές κάλτσες, ειδικά διαμορφωμένες για απορρόφηση υγρασίας.
  • Χρησιμοποιείστε επιφάνειες σιλικόνης σε ευαίσθητα σημεία του δέρματος.
  • Εάν παρουσιάζετε συχνά φουσκάλες, επισκεφτείτε τον ποδολόγο σας για αξιολόγηση της βάδισης και της ανάγκης χρήσης ορθοτικού πέλματος.
  • Χρησιμοποιείστε πούδρα για μείωση τριβής.
 9. Ελέγξτε τα πόδια σας για τυχόν σημάδια κοκκινίλας ή τριβής. Αν διαπιστώσετε τέτοια σημάδια, τότε καλύψτε άμεσα την επιφάνεια με επίδεσμο ή τσιρότο. Συμβουλευτείτε τον ποδολόγο σας για περισσότερες πληροφορίες.

Τι πρέπει να κάνω εάν βγάλω φουσκάλες στα πόδια;

 1. Εάν παρουσιαστεί φουσκάλα, επικαλύψτε και επιβλέπετε την επούλωσή της. Σε υγιή άτομα μια φουσκάλα μπορεί να πάρει μια εβδομάδα για να επουλωθεί. Αν ανησυχείτε, επισκεφτείτε τον ποδολόγο σας.
 2. Εάν πάσχετε από διαβήτη ή κυκλοφορικά προβλήματα, είναι πολύ σημαντικό να επιβλέπετε καθημερινά την επούλωση της φουσκάλας, αφού μπορεί με ταχύ ρυθμό να μολυνθεί και να δημιουργήσει διαβητικό έλκος στο σημείο αυτό ή να μην επουλωθεί. Αν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος που περιβάλλει τη φουσκάλα, υπερβολικό πόνο ή κάτι που να σας ανησυχεί, συμβουλευτείτε τον ποδολόγο σας. Χρησιμοποιείστε αντισηπτική κρέμα ή σπρέι και έχετε καλυμμένη τη φουσκάλα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Φοράτε άνετα παπούτσια που να μην πιέζουν ή και να δημιουργούν τριβή.
 3. Μη σπάτε τις φουσκάλες και μην αφαιρείτε το δέρμα που τις καλύπτει, γιατί η πληγή θα επουλωθεί πιο αργά και επιπλέον μπορεί να μολυνθεί.

1 Comments

 • Jamesmon
  Posted 26 Απριλίου, 2020 7:39 μμ

  Wow, gorgeous website. Thnx …

Αφήστε Ένα Σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.