Τα άτομα μεγάλης ηλικίας είναι φυσικό να αναπτύσσουν περισσότερα προβλήματα στα πόδια, καθώς το δέρμα τείνει να λεπταίνει και να χάνει την ελαστικότητά του. Η επούλωση πληγών μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και η φθορά στις αρθρώσεις με το πέρασμα των χρόνων μπορεί να προκαλέσει κάποιο βαθμό αρθρίτιδας.

Τα επώδυνα και γεμάτα δυσφορία πόδια δεν είναι πάντα φυσικό κομμάτι της γήρανσης. Υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στο να βελτιωθεί η άνεση, να ανακουφιστεί ο πόνος και να βελτιωθεί η κινητικότητά σας.

Δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε να νοιάζεστε

Ακολουθήστε την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης των ποδιών και διατηρήστε την κινητικότητα σας. Έχετε το κόψιμο των νυχιών σας υπό έλεγχο για να κινείστε άνετα. Εάν χρειάζεστε βοήθεια με τα νύχια σας, ζητήστε της υπηρεσίες ενός ποδολόγου ή την βοήθεια κάποιο φίλου.

Κρατήστε τα πόδια σας ζεστά

Προσπαθήστε να κρατήσετε τα πόδια σας όσο πιο ζεστά μπορείτε, χωρίς όμως να κάθεστε πολύ κοντά στη φωτιά ή σε εστίες θερμότητας. Φορέστε ζεστές κάλτσες που βοηθούν στο να κρατούν τα πόδια σας ζεστά. Αποφύγετε, όμως, οτιδήποτε πάρα πολύ στενό, που μπορεί να περιορίσει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας και να σας προκαλέσει κράμπες. Φορώντας παπούτσια με μάλλινη επένδυση (μπότες, παντόφλες) ή και ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, θα κρατήσετε τα πόδια σας ζεστά.

Επιλέξετε τα κατάλληλα υποδήματα

Όσο μεγαλώνει κάποιος άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για παπούτσια που προσφέρουν στήριξη στα πόδια κρατώντας τα σταθερά. Ξεφορτωθείτε τα παλιά, πρόχειρα και φθαρμένα σας παπούτσια αφού μπορούν να κάνουν την βάδισή σας ασταθή.

Επιλέξτε παπούτσια των οποίων το πάνω μέρος είναι φτιαγμένο από μαλακό δέρμα ή ελαστικό ύφασμα που μπορεί να αναπνέει. Αποφύγετε παπούτσια όπου το πάνω μέρος τους είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, καθώς δεν επιτρέπουν στο πόδι να αναπνεύσει αλλά ούτε και έχουν την δυνατότητα να τεντωθούν για να προσαρμοστούν στο σχήμα του ποδιού σας.

Πολλά παπούτσια έχουν μαξιλαράκια ή πατάκια που απορροφούν τους κραδασμούς και δίνουν περισσότερη άνεση στο περπάτημα. Όταν αγοράζετε παπούτσια, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τα φορέσετε και να τα βγάλετε με ευκολία. Βεβαιωθείτε ότι η πτέρνα σας είναι σταθερή στη θέση της μέσα στο παπούτσι. Τα παπούτσια με κορδόνια ή αυτοκόλλητο κούμπωμα παρέχουν περισσότερη στήριξη από άλλα είδη παπουτσιών, όπως παπούτσια που φοριούνται χωρίς κορδόνια.

Το παπούτσι σας πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρα χωρίς να πιέζονται τα πόδια σας, ειδικά εάν θα τα φοράτε όλη μέρα. Εάν υποφέρετε από φουσκωμένα πόδια, θα ήταν καλύτερα να φοράτε τα παπούτσια σας μόλις ξυπνήσετε, πριν ακόμα τα πόδια σας φουσκώσουν.

Your shoes need to be roomy enough, especially if you are intending to wear them all day long. If you suffer of swollen feet, it would be wiser to put your shoes on as soon as you wake up, before your feet have had a chance to swell.

Άσκηση

Η άσκηση βοηθά στο να διατηρείτε την υγεία των ποδιών σας. Τονώνει τους μύες, βοηθά στην ενίσχυση της καμάρας των ποδιών και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.

Αφήστε Ένα Σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.