Τι είναι η ονυχοκρύπτωση;

Η είσφρυση όνυχος είναι η κατάσταση όπου το άκρο του νυχιού μεγαλώνει προς τα κάτω και μέσα στο δέρμα του δακτύλου. Αυτό είναι συνήθως επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει οίδημα (φούσκωμα) στο δάκτυλο, ερυθρότητα (κοκκινίλα) και κάποιες φορές μόλυνση με πύον.

Τι προκαλεί αυτό το πρόβλημα;

Τα κύρια αίτια ονυχοκρύπτωσης είναι τα μη κατάλληλα υποδήματα και ο λανθασμένος τρόπος κοπής των νυχιών. Αυτό το πρόβλημα επηρεάζει συνήθως το μεγάλο δάκτυλο, αλλά όλα τα δάκτυλα ενδέχεται να επηρεαστούν.

Τα μη κατάλληλα υποδήματα προκαλούν επιπλέον πίεση στα δάκτυλα, άρα και στα νύχια, με αποτέλεσμα να προκαλείται είσφρυση. Κάποιες δυσμορφίες των δακτύλων μπορούν να προδιαθέσουν το πόδι σε πιέσεις. Εάν γυμνάζεστε ή περπατάτε συχνά, τα πολύ στενά παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα.

Πώς αντιμετωπίζεται το γυρισμένο νύχι;

Εάν πάσχετε από διαβήτη, κυκλοφορικά προβλήματα στο πόδι ή νευροπάθεια, αναζητήστε ΑΜΕΣΑ ιατρική βοήθεια. Μην προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας.

Ορισμένες φορές η είσφρυση όνυχος μπορεί να προληφθεί στα αρχικά της στάδια με θεραπεία στο σπίτι (ποδόλουτρο με αλάτι, αντιβιοτική κρέμα). Μην προσπαθήσετε να κόψετε το νύχι από μόνοι σας. Αυτό θα προσφέρει προσωρινή ανακούφιση μεν, αλλά θα επιδεινώσει μελλοντικά το πρόβλημα.

Φορέστε ανοικτά παπούτσια που δε θα πιέζουν το δάκτυλο μέχρι το πρόβλημα να υποχωρήσει. Εάν το πρόβλημα επιμείνει ή έχετε επαναλαμβανόμενες μολύνσεις που δεν υποχωρούν, επισκεφθείτε ένα ποδολόγο.

Θα πρέπει να βγάλω το νύχι μου;

Εάν το πρόβλημα δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία, η μικροεπέμβαση για αφαίρεση του νυχιού ίσως είναι απαραίτητη για την θεραπεία της ονυχοκρύπτωσης. Η τελική επιλογή παραμένει απόφαση του ασθενούς και εξαρτάται και από το πόσο προχωρημένο είναι το πρόβλημα.

Cyprus Association of Registered Podiatrists - Blog, Ingrown Toenails

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση είναι μερική ονυχεκτομή (δηλαδή αφαίρεση ενός μέρους του νυχιού) υπό τοπική αναισθησία. Μία αναισθητική ένεση γίνεται στο δάκτυλο και αφαιρείται η ελαττωματική πλευρά του νυχιού. Η μήτρα (ρίζα) του νυχιού καυτηριάζεται με ένα ειδικό χημικό (Phenolisation), που αποτρέπει την επανεμφάνιση του νυχιού στο συγκεκριμένο σημείο. Με το πέρας της επέμβασης, το νύχι θα είναι ελαφρώς στενότερο. Η περίοδος ανάρρωσης ποικίλει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται και από την κατάσταση του προβλήματος, αλλά κατά μέσο όρο είναι 4-6 εβδομάδες.

Αφήστε Ένα Σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.