Τι είναι το «πόδι του αθλητή»;

Οι μύκητες των ποδιών (tinea pedis) είναι μια συχνά χρόνια και επώδυνη δερματοπάθεια που πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η πάθηση είναι γνωστή και ως το «πόδι του αθλητή» (athlete’s foot), καθώς οι αθλητές είναι από τις πιο ευπαθείς ομάδες. Η μυκητίαση αυτή αναπτύσσεται συνήθως μεταξύ των δακτύλων.

Cyprus Association of Registered Podiatrists - Blog, Athlete's Foot (Tinea Pedis) Cyprus Association of Registered Podiatrists - Blog, Athlete's Foot (Tinea Pedis)

Ποια είναι τα συμπτώματα της δερματικής μυκητίασης στα πόδια;

Οι μύκητες στα πόδια έχουν διάφορα συμπτώματα που βοηθούν στην αναγνώριση τους. Συνοπτικά τα συμπτώματα είναι:

  1. Κοκκίνισμα, ερεθισμός και ξεφύλλισμα του δέρματος
  2. Φαγούρα ανάμεσα στα δάκτυλα, αλλά και στα πέλματα
  3. Αίσθημα καύσου και πόνου
  4. Δυσοσμία
  5. Πληγές/σχισμές ανάμεσα στα δάκτυλα, και κάποτε στα πέλματα και στις πτέρνες

Τι προκαλεί τις δερματικές μυκητιάσεις στα πόδια;

Το «πόδι του αθλητή» εμφανίζεται όταν ένας μύκητας αναπτύσσεται πάνω στο δέρμα των ποδιών σας. Ο πιο κοινός μύκητας για τις δερματικές μυκητιάσεις στα πόδια είναι το Trichophyton Rubrum. Ο μύκητας αυτός ευδοκιμεί όταν βρει ζεστές, υγρές συνθήκες. Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη μύκητα στα πόδια αυξάνεται αν:

  1. Φοράτε κλειστά παπούτσια με πλαστική επένδυση για πολλές ώρες
  2. Δεν ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής για τα πόδια σας
  3. Τα πόδια σας ιδρώνουν πολύ

Επιπλέον, η μυκητίαση στα πόδια είναι μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί από την επαφή με μολυσμένο άτομο ή από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες, όπως πετσέτες, πατώματα, ντους και παπούτσια.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τους μύκητες στα πόδια;

Η διατήρηση της υγιεινής των ποδιών είναι η σημαντικότερη πρόληψη για να αποφύγετε τους μύκητες στα πόδια.

Κάποιοι βασικοί κανόνες που χρειάζεται να ακολουθείτε είναι οι εξής:

  1. Αλλάζετε καθημερινά τις κάλτσες σας, και πλένετέ τις σε υψηλές θερμοκρασίες. Εάν τα πόδια σας ιδρώνουν υπερβολικά, τότε αλλάζετε πιο συχνά τις κάλτσες σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Μη φοράτε τα ίδια παπούτσια για δύο συνεχόμενες μέρες. Έχετε πάντα ένα επιπλέον ζευγάρι, και αφήστε τα παπούτσια να στεγνώσουν (κατά προτίμηση στον ήλιο) για τουλάχιστον 24 ώρες προτού τα ξαναφορέσετε.
  3. Πλένετε και στεγνώνετε καλά τα πόδια σας καθημερινά, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις μεσοδακτύλιες περιοχές. Χρησιμοποιήστε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα για να σκουπίσετε ανάμεσα στα δάκτυλα, ώστε να εξαλείψετε την υγρασία που μπορεί να υπάρχει εκεί.
  4. Φοράτε πάντα υποδήματα στους κοινόχρηστους χώρους όπως πισίνες, κοινά ντους κτλ.
  5. Επιλέξτε υποδήματα με δερμάτινη επένδυση, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα εφίδρωσης του πέλματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στο ιστορικό και την κλινική εμφάνιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση μυκητών στα πόδια, όπως η καλλιέργεια και βιοψία δέρματος. Αυτές οι εξετάσεις δείχνουν εάν υπάρχει μυκητιασική μόλυνση.

Πώς θεραπεύεται το «πόδι του αθλητή»;

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά ή διά του στόματος αντιμυκητιασικά ή ένα συνδυασμό και των δύο. Ο ποδολόγος σας θα αναγνωρίσει το πρόβλημα μυκητίασης στα πόδια και θα σας προτείνει τοπικά φάρμακα, όπως κρέμες ή σπρέι. Εάν η λοίμωξη δεν ανταποκριθεί σε τοπική θεραπεία, τότε ο ποδολόγος σας ίσως κρίνει αναγκαία την παραπομπή σας σε δερματολόγο, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο λήψης διά του στόματος αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Αφήστε Ένα Σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.