Τι είναι ο πόνος στη πτέρνα;

Ο πόνος στη πτέρνα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει το πόδι. Αναπτύσσεται σταδιακά και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ο πόνος είναι πιο έντονος και πιο αισθητός όταν τοποθετούμε βάρος στη πτέρνα.

Οι συνηθέστερες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη πτέρνα είναι:

  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Η πιο συνηθισμένη αιτία πρόκλησης πόνου στο κάτω μέρος της πτέρνας, που δημιουργεί φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση.
  • Άκανθα πτέρνας: Πρόκειται για οστική ανωμαλία (επιπλέον οστό) στη βάση της πτέρνας, η οποία δημιουργείται συχνά λόγω παρατεταμένης πελματιαίας απονευρωσίτιδας.
  • Ανωμαλία ή δυσμορφία Haglund: Δημιουργία οστικού εξογκώματος στο πίσω μέρος της πτέρνας, στην περιοχή σύνδεσης με τον αχίλλειο τένοντα.

Cyprus Association of Registered Podiatrists - Blog, Heel Pain

Πώς διαχωρίζονται τα συμπτώματα του πόνου της πτέρνας;

Ο πόνος στην πτέρνα μπορεί να είναι διαφορετικός, ανάλογα με την αιτία:

  • Στην πελματιαία απονευρωσίτιδα, ο πόνος εντοπίζεται κάτω από την πτέρνα και συνήθως κατά τα πρώτα βήματα το πρωί ή έπειτα από παρατεταμένο χρόνο ξεκούρασης.
  • Στην άκανθα πτέρνας, ο πόνος παρατηρείται στη βάση του οστού της πτέρνας και συχνά είναι ευδιάκριτη η οστική ανωμαλία στις ακτινογραφίες.
  • Στην δυσμορφία Haglund, ο πόνος είναι τοπικός στο πίσω μέρος της πτέρνας, ιδιαίτερα όταν το άτομο χρησιμοποιεί υποδήματα τα οποία ασκούν πίεση στο σημείο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται από κάτω ή πίσω από τη φτέρνα. Ο εντοπισμός του πόνου είναι σημαντικός διότι μπορεί να έχει σχέση με διαφορετική παθολογία ή με κάποιο πιο γενικό πρόβλημα.

Χρειάζεται να υποδείξετε στον ποδολόγο σας το ακριβές σημείο του πόνου, καθώς και το πότε άρχισε και εάν προηγήθηκε κάποιο γεγονός, τραυματισμός ή κτύπημα. Εξίσου σημαντικό είναι να αναφέρετε αν υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα σε άλλα σημεία.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν στην διάκριση του πόνου στη πτέρνα είναι:

  • Το βάρος σας
  • Το ιατρικό σας ιστορικό (π.χ. διαβήτης, αρθρίτιδες)
  • Η ηλικία και η φύση του επαγγέλματός σας
  • Αθλητικές δραστηριότητες
  • Είδος υποδημάτων

Εάν το πρόβλημά σας είναι σε προχωρημένη κατάσταση, ο ποδολόγος σας ίσως σας παραπέμψει σε ορθοπεδικό για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

Τι μπορεί να κάνει ένας ποδολόγος για μένα;

Ο ποδολόγος θα προσδιορίσει τη φύση του προβλήματος συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τα συμπτώματά σας μέσω των ερωτήσεων και της εξέτασης που θα σας κάνει.

  1. Θα εξετάσει τον κύκλο βάδισής σας προκειμένου να αξιολογήσει το πώς κινείται το πόδι σας, κατά τη διάρκειά του.
  2. Θα κάνει εξέταση των ποδιών σας, όπου θα κοιτάξει για σημάδια ερεθισμού, οιδήματος, αποχρωματισμού, μυϊκής αδυναμίας και μειωμένης κίνησης.
  3. Θα ελέγξει τα υποδήματά σας, ώστε να διαπιστώσει εάν είναι κατάλληλα και εάν υπάρχουν σημάδια υπερβολικής φθοράς που ίσως υποδεικνύουν προβλήματα στη βάδιση.
  4. Θα σας δώσει σημαντικές υποδείξεις για το πώς να επιλέγετε τα ορθά παπούτσια για τα πόδια σας.
  5. Θα σας παρέχει συμβουλές για θεραπευτική αντιμετώπιση και ασκήσεις στο σπίτι.
  6. Θα σας παρέχει ορθοτικά πέλματα, εάν το κρίνει αναγκαίο.

Αφήστε Ένα Σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.